>> DZIĘKUJEMY I ZAPRASZAMY NA 35. EDYCJĘ TARGÓW TOUR SALON 4-6 PAŹDZIERNIKA 2024 <<  

Organizator:

Wystawca TOUR SALON: Winnica Vera

Podziel się

Poznaj największą lokalną winnicę z Wielkopolski i dowiedz się jakie odmiany win produkuje,

Winnica Vera została założona w listopadzie 2013 roku. Pierwszy hektar był obsadzony czterema odmianami winogron. W kwietniu 2015 roku dosadzono drugi hektar wprowadzając piątą odmianę. W naszym regionie jest to uprawa pionierska, a w skali Wielkopolski o największej powierzchni.

Ze względu na wymagania klimatyczne wszystkie odmiany w Polsce muszą być mrozoodporne i wczesne lub średnio-późne jeśli chodzi o dojrzewanie winogron. Odmiany z Winnicy Vera są hybrydowe, czyli powstały ze skrzyżowania różnych odmian. Są coraz popularniejsze ze względu na zwiększoną odporność na choroby i charakteryzują się nowymi, atrakcyjnymi bukietami aromatów.

Regent to odmiana niemieckiej winorośli. Podobny jest do francuskiego klasyka Pinot Noir (Pinonuar) - to typowy przedstawiciel win burgundzkich. Ponieważ zawiera mniej tanin od Pinot Noir jest łagodniejszy w smaku. Regent wypiera wcześniej najpopularniejszą odmianę wina czerwonego w Polsce - Rondo, ze względu na większą odporność na choroby i lepszą jakość wina. Z naszej praktyki wynika, że dominującym aromatem w winie Regent jest wiśnia i czereśnia z domieszką czekolady i mięty.

Seyval Blanc - odmiana francuska, również hybryda międzygatunkowa, mrozoodporność do -28*C, odmiana średnio późna zbliżona w jakości wina do francuskiego klasyka Sanvignon Blanc (sowinią blank). W Polsce najlepiej udają się wina białe, które zaczynają wyrabiać sobie markę na całym świecie. Polski Seyval Blanc jest lepszy od Sanvignon Blanc. Wyróżnia się silnym aromatem o charakterze gruszki i marakui. Aromat gruszki jest charakterystyczny dla win białych nowozelandzkich, ze względu na podobne warunki klimatyczne.

Odmiany Marechal Foch (marszal foch) i Leon Millot (leon milo) według naszych doświadczeń najbardziej się sprawdzają jako wina różowe półsłodkie. Cukier resztkowy wydobywa z tych odmian charakterystyczne aromaty: malina, truskawka i czerwona porzeczka. Odmiany te nadają się do kupażowania, czyli łączenia ze względu na biegunowe (przeciwstawne) zawartości cukru i kwasu w winie. Produkcja wina z tych odmian jest dość trudna ze względu na ich dużą niestabilność i wysoką zawartość białka, dlatego naszym zadaniem nie są to idealne odmiany dla polskich warunków klimatycznych. Tym niemniej udało się nam zrobić świetne wina różowe o charakterze deserowym, mocne i półsłodkie, które znalazły uznanie u francuskiego winiarza, który odwiedził konińskie targi przedsiębiorczości w 2017 roku. Obie odmiany są hybrydą francusko-amerykańską o najwyższej odporności na mróz i choroby ze wszystkich naszych odmian.

Ponieważ nasze wina nie są filtrowane, w niektórych butelkach może występować tak zwany "kamień winny" w winie czerwonym, który jest osadem powstałym ze skrystalizowanego kwasu winowego z garbnikami. W winie białym natomiast może się pojawić biały osad na dnie butelki, który jest wynikiem reakcji klarującego bentonitu z białkami wina. Są to substancje naturalne i nie są wadą wina. W niektórych butelkach wino może zawierać niewielką ilość pęcherzyków dwutlenku węgla, co jest spowodowane fermentacją jabłkowo-mlekową, co również nie jest wadą wina, proces całkowicie naturalny. Tego typu reakcje w butelkach można zatrzymać, ale za pomocą środków konserwujących, których nie dodajemy.

Więcej o Winnicy Vera, odmianach win w niej produkowanych będzie można dowiedzieć się podczas TOUR SALON 2021, na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.